Csík Jenő porcelánfestő
Japán fametszetek reprodukciói

Egy másik lenyűgöző világ kultúrájáról szeretnék néhány szót ejteni, amelynek hatására elkezdtem képeket festeni. Az ősi Japán színes és rendkívül gazdag fametszet művészete bűvölt el és ejtJapán fametszetett rabul. Ennek eredménye a weblapon látható számos képem, mind-mind híres fametszet készítő művészek, kiadók által nyomtatott képek másolatai.
Csak a technikai kivitel más, munkáimat teljes szabadkézi rajzolással és festéssel kiviteleztem. Lényeges szempont, hogy eredetinek tűnjenek.
Kecses gésák élik életüket. Sétálnak napernyővel, finom virágok hajladoznak a szélben, vagy éppen egy szigorú tekintetű fehér sólyom ül egy sziklán, gazdag növény világ rejtekében. A képeimen feltüntettem a kiadók pecsétjeit, a képen látható feliratokat, az eredeti művész szignóját.
Ezek a fametszetek a maguk idejében igen-igen népszerűek voltak. A társadalom számos alakja megjelenik rajtuk: gésák, a szamurájok, a kabuki színház színészei. De a mindennapi élet pillanatai, vagy a természet szépségei is. Egy Európától idegen, mégis elbűvölő és letűnt világról szól, ami sajnos már nem jön vissza.

Zárszóként

Remélem sikerült élményt nyújtanom az általam készített, tervezett alkotásokkal, mert ne feledjék, a művészet örök és halhatatlan! A tehetséges alkotó ember lételeme az alkotás, az önmegvalósítás. Különösen akkor, ha mindez a köz javát, örömét, egy ország kultúráját gazdagítja.

A weboldalon látható alkotások igény szerint megrendelhetőek.
Zsolnay Porcelán Manufaktúra Rt. Pécs, Marketingosztály: Tel.: 06-72-507-600
Halasi Csipkeház Kiskunhalas, Kossuth L. u. 37/a, Tel.: 06-30-935-8499
Japán „fametszetek”: Tel.: 06-20-528-7652

A velem készült interjúk az alábbi lapokban találhatóak:
Magyar Demokrata, 2002. december 12.
Házak, 2004. március.
Pécsi Panoráma. 2004. szeptember.

Kezdőlap

Ruha - és csipketervek

Japán fametszetek

Japán fametszet galéria

   

Elérhetőségem:
Tel.: 06-20-528-7652,
E-mail címem: csikjeno@citromail.hu